OomHans overdenkt de dingen

 • Recent hot

 • Categorieën

 • Archief

 • Commentaar

 • Abonneren

 • Je mail-adres

  Doe mee met 158 andere volgers

 • Delen

  Bookmark and Share
 • Blog statistieken

  • 132.908 hits
 • Spam

 • Site in andere taal

 • Verse rampen

Het is waar

Posted by OomHans op 15/03/2015

Dit kan niet waar zijn Verbijsterend boek.

Vijf stukjes:
blz. 61
Laatst klaagde een bankier tegen haar dat hij na aftrek van de privéschool van zijn kinderen, hypotheek en andere vaste kosten nauwelijks meer te besteden had dan het minimumloon. Ze had hem gevraagd waarvan hij dacht dat mensen met een minimumloon dan leefden, na aftrek van hún vaste kosten. ‘Het was nog nooit bij hem opgekomen dat voor gewone mensen alles uit dat minimumloon moet komen. Dat het niet extra geld is voor leuke dingen.’

blz. 79
‘Op zoek naar loyaliteit? Dan moet je een hond kopen.’

blz. 89
‘Ik weet nog dat ik als een buitenaards wezen werd aangekeken als ik bij mijn bank een mening onderbouwde met morele argumenten,‘ herinnerde iemand zich. Een ander vertelde dat ze in haar 1e week had gevraagd naar het maatschappelijk nut van een bepaald financieel product, en prompt werd uitgescholden voor ‘socialist’.

blz. 95/96
Stel, je koopt een blikje tonijn, maakt dit thuis open en ontdekt dat er hondenvoer in zit. Hé, denk je, er staat toch TONIJN op de verpakking? Dan lees je de kleine lettertjes: KAN OOK HONDENVOER BEVATTEN.

Het werd me allemaal te veel,‘ concludeerde Smith in het laatste hoofdstuk van Why I Left Goldman Sachs. ‘Jaren geleden hadden we Griekenland geadviseerd hoe het land met derivaten de eigen schuldenlast kon verbergen. Nu waren de rapen gaar en adviseerden we hedgefunds hoe ze munt konden slaan uit de chaos. Onze zakenbankiers probeerden intussen contracten binnen te halen bij Europese overheden om hun te adviseren hoe de rotzooi kon worden opgeruimd‘.

De sector reageerde opgelucht, en zelfs verveeld op de verschijning van het boek.
Smith had enkel praktijken beschreven die legaal zijn en vallen onder caveat empor (= wie de oceaan kleine lettertjes niet leest is de klos).

Welkom in de wereld van global finance.

blz. 171
Op 11 september 2001 werkte hij als handelaar bij een topbank. Toen het 1e vliegtuig het WTC binnenvloog, dachten veel mensen nog aan een ongeluk.. Hij belde een goede vriend in New York: zag die nog andere vliegtuigen of witte strepen aan de hemel? Zo nee, dan was het luchtruim gesloten en hielden de autoriteiten rekening met een terreuraanslag. De hemel was strakblauw en zo snel hij kon begon hij aandelen verzekeringsmaatschappijen te verkopen, aandelen luchtvaartmaatschappijen… Nog nooit had hij zo hard gewerkt als op die dag, en nooit verdiende hij zoveel geld voor zijn bank. De beurs sloot; hij wikkelde papierwerk af en pas toen drong tot hem door dat hij mensen kende in de Twin Towers. ‘Vrienden van mij werkten daar,‘ zei hij bijna verontwaardigd. ‘Geen seconde had ik daarbij stilgestaan.

Advertenties

8 Reacties to “Het is waar”

 1. mr. E. said

  Godsamme: ik zit mij hier te pletter te vervelen (het is zondagmiddag op het Franse platteland; geen fuck te doen). En jij zit te citeren uit een ter leen gekregen boek dat ik je nog vóor zelf-lezing ter leen heb gegeven?
  Maar afijn: ik denk dat ik daarin – na wederbekoming- voldoende stof kan vinden voor mijn Grieks drama in X bedrijven. Wellicht ook iets ter plaatsing in je onvolprezen blog?
  Bottom-line: hoe meer je erover weet en over nadenkt, hoe rotter het wordt.

  • OomHans said

   Klopt. Had m.i. meer.. ingepikt dan ter lening gekregen, maar kleinigheid op ’t wereldleed.
   Qua weten & nadenken.. na lezing van Joris lijkt ’t raadzaam de laatste spaarcentjes ouderwets in een sok onder de bedstee te bewaren, want aanzienlijk veiliger dan in de handen van ‘bankiers’.

   • mr. E. said

    Verder: voor de rente = bijna nul hoef je die spaarduiten niet uit die kous te halen. Wel een goed plekje zien te vinden. Onder de vloer bijvoorbeeld.

    • OomHans said

     In een oud huis (1912) als ’t mijne is ‘onder de vloer’ nu net de plek waar ‘s-winters een verdwaalde muis kan rondbanjeren. Ik acht de beestjes hoog – niet heel materialistisch lijkt me – maar voorzien van een gezonde en weinig selectieve eetlust.
     Wat denk jij.. ziet een muis in het donker anno 2015 het verschil tussen een blokje kaas en een bundeltje euro’s in oude zweetsok?
     2e perikel: moet nodig nieuwe sokken kopen, want een klein gaatje zit er in mijn huidig kleurige assortiment (alles zwart) al snel in.
     Niet eenvoudig dat thuisbankieren.

     • mr. E. said

      Hangt in de eerste plaats van die sok af: ik zou een sok nemen die je enige weken aan de voet hebt gehad.
      Eveneens te overwegen: aanschaf van een metalen kistje. Hoeft niet groot te zijn als je eens in de zoveel tijd je bijeengespaarde 5-euribiljetten voor 20 of 50 euribiljetten inwisselt.
      Je zou ook 1 of 2-euromunten kunnen overwegen. Daar kan een muis niets mee – behalve zijn tandjes stukbijten.
      Maar misschien is een TRIODOS-rekening nog het beste. Men zegt dat TRIODOS geen rare-fratsenbank is.

      Overigens: ik kan er met mijn verstand niet bij dat mensen anno 2015 nog bankieren bij ING, ABNAMRO, RABO of hoe die boevenbanken ook mogen heten..

 2. mr. E. said

  OomHans: denk je nog wel eens? En dan met name over?

 3. Caroline said

  Mr. E dat vroeg ik mij nou ook al een tijdje af. Maar ja, als oom Hans zijn gehele herseninhoud nodig heeft om zijn pianosolo te oefenen…. Nota bene voor een band met de naam “Bad shape” : Ik heb er zo mijn bedenkingen bij. Misschien geven deze bedenkingen oom Hans wat voer om te overdenken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: