OomHans overdenkt de dingen

 • Recent hot

 • Categorieën

 • Archief

 • Commentaar

 • Abonneren

 • Je mail-adres

  Doe mee met 158 andere volgers

 • Delen

  Bookmark and Share
 • Blog statistieken

  • 132.456 hits
 • Spam

 • Site in andere taal

 • Verse rampen

WK 2014 Dag 23 overleefd

Posted by OomHans op 06/07/2014

WK 2014 dag 24 El wéer 6 puntjes dichterbij Nathan, en.. Rudo herpakt zich met eindsprint.

Zinderende fase want.. de winnaar (Rudo) weten we waarschijnlijk pas zondagavond 13 juli.
Rudo, ondertussen – werk die site eens bij ! – doodleuk aan z’n Toots Thielemans-opvolging werkend is er als enige in geslaagd alle 4 de halve finalisten juist te voorspellen; zou Peetje van O. dit keer Rudo als stroman naar voren hebben geschoven?
Ben ik er toch weer..‘ afijn.

Strohalm: 7 deelnemers (Micha, Leigh, Karolien, Dorus, Elly, Peter van O.!, Lex) hebben 3 der laatste 4 juist dus.. gaan nog flink punten pakken. De overige 8 hebben toch nog 2 van de 4 goed dus ook in de modderzone der poel is van alles mogelijk.
Geen slecht poeldeelnemersveld dit WK.

Qua gisteravond:. tsja.. hier mijn correspondentie met reaguurder E.
In ‘onze fontein’ was het wederom gezellig baantjes trekken.
Moet geen 2x in 1 week gebeuren zo’n wedstrijd; dat trekken de ziekenhuizen niet.

Vanavond weer eens VI Oranje kijken; ik verwacht dat zelfs de laatste verstokte van Gaal-criticus nu in gaat stemmen met Pauselijke Heiligverklaring.
 

Graad Hindriks Winfried Witjes VOETBAL-OEFENINTERLAND-NEDERLAND vs JAPAN Over tot de echt belangwekkende zaken: al bijna 4 weken zit ik te kijken waar toch Graadje Hindriks, onze Oranje Indiaan en sinds ’94 pontificaal aanwezig op de tribune bij WK’s, is gebleven. Hij lijkt zijn nr. 1 supporterspositie verloren te hebben aan Winfried Witjes, ‘De Oranje Generaal‘ en Louis ten Eltzen, ‘De Wortelman’.
Sterk speurwerk (min. 2:18):. De Indiaan is te Salvador en nog even enthousiast als in ’94: ‘Het is smoorheet, een week ziek en beroofd: het is geweldig’.

Qua a.s. woensdag: Dit denkt betrouwbaar medium De Speld ervan.
Ik heb even gebeld met Louis: Speld-bericht berust op misverstand. Opstelling wordt: Clasie op doel, Michel Vorm in de spits, Nigel de Jong en Leroy Fer met krukken weer in de basis, hele verdediging schuift op naar offensief middenveld (alleen om Johan Derksen te zieken), alle andere spelers vrij want (quote Louis): ‘meer dan 9 spelers zijn niet nodig om dit armzalige Argentinië te verpletteren‘.
Last minute binnengekomen melding JC: ‘Louis hep gelijk, met 11 man lopen ze mekaar allenig maar in de weg’.

Advertenties

31 Reacties to “WK 2014 Dag 23 overleefd”

 1. Rinaldo said

  Was me een spannend avondje en enorm feestelijk op WP-terras en te Ari. Dagje Sprite drinken dus. ’t Zou toch mooi zijn als Oranje door eerst Spanje, achtereenvolgens Argentinië en Duitsland te verslaan, in 1 WK de schande van 1974, 1978 en 2010 uitwist.
  Enfin, geheel geïnspireerd door het penaltyfestijn besloten om samen met Kees en Johan een voetbalploeg voor de wat oudere heren en kneuzen, terwijl ook vrouwen welkom zijn, te starten na de finale. Zondags partijtje in een park en woensdagavond trainen. We moeten nog uitzoeken welke voetbalschoen preventiever werkt op allerhande blessures, zoals 6 of 13 noppen, welk merk, welke scheenbeschermers e.d. Ook tenuekleur staat nog open. Kortom ’t wordt een hete zomer.

  R.

  • OomHans said

   Je geschetste scenario (SP → ARG → DU) lonkt inderdaad.
   Ik denk dat als ’t uitkomt het hele begrotingstekort en het geëmmer over ‘het volk dat de knip op zak houdt‘ ook over is want massale supermarkt- & horecabestedingen + boost in de bouw daar de meeste woonboten opgedregd en verbouwd moeten worden.
   Zou Louis wellicht de teruggekeerde Jezus op aarde zijn?

   Die voetbalploeg.. moet ik afraden. Ik ben een identiek concept in ’88 gestart en lig inmiddels al weer een jaar of 10 met gebroken voet in de lappenmand.
   Terzijde:. uiteraard ben ik van de partij als je het onzalige plan doorzet, daar ik met 1 been je nog immer geheel zoek speel.

   Tenue WP Old Stars Qua tenue adviseer ik: geheel bruin!
   Sinds ’40-’45 speelt om 1 of andere reden vrijwel geen club daar meer in, dus geen gedoe met uit- & thuisshirts, nog afgezien van de leuke wedstrijden die e.e.a. vast oproept. Scheenbeschermers e.d. lijkt me hierbij toch wat té optimistisch; ik denk aan stevige laarzen + kogelvrije vesten onder onze kekke shirtjes.

    
    
    

   • Rinaldo said

    Doet me goed, dat je ondanks pakweg 10 jaar geleden geknakte teennagel (bij een regenbuitje speelt dat inderdaad al snel op) over een ongebroken spirit beschikt en van de partij bent. Ik kan er een beetje over meepraten vanwege een fietsongeval (tour du jour) in 2001. Ook top dat je na al die jaren zo’n blufgozertje bent gebleven, ……. niet gaan bijten straks op het veld.
    Qua tenuekleur ben ik voor glanzend hard roze, met daaronder eventueel zwarte jarretelles voor de liefhebbers en uiteraard klassiek zwarte voetbalschoenen. Geen enkelnoppige stiletto’s, da’s ordinair!
    Keeper in witte toga met hard roze voetbalschoenen voor de teamspirit.
    Zondag 27 juli 10.30 uur Vroesepark!

    • OomHans said

     Tenue Vroesepark All Stars Dank voor je medeleven met mijn geknakte voetbalcarrière. Té weinig wordt ik these days nog gevraagd om bij VI Oranje of ander intellectueel voetbalgebeuren mijn licht te laten schijnen op ‘dat wat geweest is’ en de lessen daar uit voor het nu. (elleboogstoot altijd buiten zicht scheids!).

     Afijn.. JC moest ook noodgedwongen weer de wei in.
     Wie ben ik dan om.. afijn.
     Je tenuevoorstel: beslist vernieuwend. Zou een geheel nieuw publiek tot de voetbalsport kunnen verleiden:

     Qua keeper: Lex! De 100 meter sprint.. niet helemaal zijn ding, maar zijn nakende podiumplek in de poel smaakt natuurlijk naar meer.

     Qua 27 juli:. dan ben ik nog niet terug van 2 weken trainingskamp. Een week later.. ben ik – WK-fit! – van de (schop)partij.

     • Rinaldo said

      Hulde voor je aanwezigheid en inzet op ’t veld afgelopen zondag 3 augustus in het Euromastpark. Inderdaad, je hebt me nu en dan zoek gespeeld, hetgeen overigens niet mocht verhinderen dat ik meen dit partijtje topscorer te zijn geworden.
      Morgen weer vanaf 18.30 uur terzelfder plek met Ronald, Wim, Roy, Kees, Jij, moi-même, naar verluid aangevuld met Johan en Michel. Na afloop ergens Feijenoord-Feherbace?

      • OomHans said

       Staat mij bij dat ik een jaar of 10 naar verhalen heb geluisterd over je knieoperatie eind jaren ’80 en de jammerlijke gevolgen (het terras beréiken leek al een ferme opgave) daarvan.
       Aldus dacht ik ‘eitje‘ zondag jl.
       Groot was mijn verbazing toen ik je als De Tank over het veld zag daveren, ogenschijnlijk niet gehinderd door welke blessure dan ook, en mij zeker 2x poortend. De vele voettochten naar en (m.n.) ván terras lijken je een ijzeren conditie te hebben opgeleverd!
       Mijn laatste houvast – ik kan een beetje voetballen en R. niet – ook nog naar de Filistijnen.
       Geknakt & gebroken 2 dagen in bed doorgebracht; vanmorgen opgestaan met nog 1 doel voor ogen: dit dient gewroken!
       Bereid je voor op diverse ontluisterende panna‘s.

       P.S. M.i. speelt onze dorpsclub tegen Besiktas (ook Turks, daar zit je goed) hedenavond.

 2. Lex said

  Ja, inderdaad. Het WK der revanches, want ook het strafschoppen-syndroom behoort nu tot de verleden tijd…

 3. evert said

  Allemachtig heren: is dat nou wel verstandig? In het nakend vooruitzicht van AOW enz. zo’n levensgevaarlijke sport beoefenen? Is het niet beter om de beginselen van de bridgesport in de schedelpan te gaan krijgen? Qua wereldkampioenschappen heeft ons landje daarin diverse eren hoog te houden.

  • OomHans said

   Verstand en topsport.. das een lastige combi.
   Wij hebben – wellicht door uitblijven grote verstandelijke successen – voor de sport gekozen.

   Qua ‘beginselen(!)‘ bridge: na jaren training door wijlen paps (veelal in regenachtige caravan te Zuid Frankrijk) en later begeleiding van wijlen Moeders met de CD’s van Berry Westra durf ik te zeggen dat ik je geheel zoek speel. (hoewel.. diezelfde tekst moest ik qua R’s voetbalspel tikje bijstellen)
   4 sans! Als openingsbod..

   Even een testje op je bridge-level; wat is het antwoord? :

   Bridge testje

 4. Rinaldo said

  Boeiend spel dat bridge en al weer decennia her wat uurtjes mee gevuld. Nu het niet geheel ondenkbeeldig is dat ik toch ruimschoots voor het bereiken van de AOW-leeftijd (verlenging met minimaal 2 jaar) in zekere ledigheid kan komen te verkeren, zeg ik, ja. Ben niet op de hoogte van het vigerende spelsysteem. Na ooit begonnen te zijn met het klaversysteem, vervolgens ACOL, om uiteindelijk terug te vallen op het systeem Heijermans, eerst maar weer eens wat vingeroefeningen met het schudden der 52 kaarten.
  Op 4 sans doubleer ik maar gelijk.
  Bij je testvraag: Wat is het contract/eindbod, oftewel wat is de troefkleur?
  Eerst Evert.

  • OomHans said

   Tegen jou bridge ik graag om een stevige geldinzet, want.. zie plaatje rechts bovenin het biedingsproces: .Noord speelt 4 Harten.

   P.S. Die 4 sans bood ik al voor het schudden/delen! (ter afschrikking kleine spelers)

   • Rinaldo said

    Moest vanwege smal beeldscherm eerst nog naar rechts ‘scrollen’, maar zie het nu.
    Qua 4 sans openingsbod, dat begreep ik al.
    Leuker dan schaken, vooral dat oeverloos nakaarten door verliezend (echt-)paar.

    • evert said

     Heren, heren wat zitten jullie er verschrikkelijk naast en dan met name OomHans die Noord 4 harten laat spelen…
     Maar: er gloort weer hoop aan de horizon: inmiddels al drie bridgeliefhebbers in Rotterdam. Wie wordt de vierde man/vrouw? Plus: welk etablissement te R. mag ons tot zijn vaste gasten rekenen als ik weer te R. ben (ongeveer eens per maand gedurende een lang weekend)?

     • OomHans said

      Ho.. niet ík laat Noord 4 Harten spelen. het is de fameuze Berry Westra!
      Veelzeggend: dat je de vraag van Berry (‘Hoeveel troefslagen verlies je als West Harten Heer heeft?‘) niet beantwoordt.
      Onder mannen.. helemaal akkoord als je geen enkel idee hebt.
      R. & ik geven je voor een vriendenprijs het antwoord, c.q. bijles.

      • evert said

       Kijk nou even naar het biedverloop en zie dat je ongelijk hebt.

       • evert said

        Zuid verliest bij een normale hartenverdeling bij de tegenpartij geen troefslag. Zit de Heer in vijven bij west dan verliest hij 1 troefslag (en krijgt vervolgens nog een batterij klaveren naar zijn hoofd).

       • OomHans said

        Goed mogelijk dat mijn bridgekennis ferm is weggezakt, want zeker een jaar of 35 geen partij meer gespeeld.
        Ik denk toch echt qua bieden te zien:
        – Zuid opent met 1 Sans en laat hiermee zien een punt of 15 in de knuistjes te hebben. Mooi woord m.i. ‘sans‘; ik heb jaren gedacht dat ‘Sans atout’ betekende: ‘zonder voor iedereen’ i.p.v. ‘zonder troef’.
        – Noord vraagt met het antwoord 2 Klaveren:. ‘Hebbie er ergens 4 van?‘ en..
        – Jawel.. Zuid antwoordt: ‘Ik heb 4 Hartjes’.
        ‘Góed gozer!’ antwoordt Noord en besluit met ‘4 Harten’ dat er toch zeker 10 slagen te halen moeten zijn.
        Heb ik iets gemist?

        Die 10 slagen gaat vast lukken, tenzij.. zoals je zegt West 5 Harten heeft incl. de Heer + een straffe Schoppen of Klaver-kaart. Want.. dan valt de Heer er niet ‘uit te snijden’. (Zuid pakt eerste slag met Aas Klaver, komt terug met Harten Boer en deze truc nog 2x)
        Gedurfde variant binnen systeem Heijermans (ala R.) :‘laat lopen die 1e slag!‘.

        Voorstel qua 4e man/vrouw: Kniertje! (want een groot kenner van Systeem Heijermans)

        • evert said

         Je hebt iets gemist. Ik ga je dat uitleggen onder het genot van twee witte wijntjes en een spel kaarten te 010. Waarom niet nu? Omdat ik zojuist een uitgebreid antwoord had getypt maar dat verdomde Internet mij in de steek liet toen ik de verzendknop beroerde: geen bereik, off-line of zoiets. Zoiets maakt mij pis- en pisnijdig.

         • OomHans said

          Ik mis sowieso veel; bedoel je dat ‘uitkomen met Klaver vrouw‘ impliceert dat West een bak Harten heeft en de eerstvolgende Klaverslag met een laag troefje denkt te gaan pakken?

          • evert said

           Nee. Klavervrouw is Klavervrouw en zegt niets over Harten. Hooguit kun je verwachten dat Klavervrouw ook het bezit van Klaverboer en Klaver 10 belooft – maar ook dat is niet zeker. Bovendien is het zo’n beetje het stomste wat je kunt doen als tegenspeler uitkomen met een singleton – zeker als de tegenpartij tijdens het biedverloop heeft laten blijken van een zekere sans-voorkeur.
           Maar ons fundamentele probleem vraagt om oplossing: speelt Zuid of Noord? Ook na 35 jaar inferieure kaartspelletjes spelen (zoals klaverjassen;brrrr) zou je nog moeten weten dat degene die het eerste de kleur heeft genoemd van het definitieve contract, het spel speelt.
           Graaf nog eens verder in je sleets wordend geheugen op zoek naar de vraag wat STAYMAN betekent. Dat helpt je (samen met de oplossing van het Noord-Zuidvraagstuk) bij het doorgronden van de bieding.

          • OomHans said

           Touché.. geheel vergeten dat inderdaad de 1e die de te spelen kleur noemt ‘de leider/speler‘ is. Die ‘slag is jou‘.
           Qua Stayman.. vind je niet dat ik in mijn analyse van het biedproces dit per ongeluk redelijk onthouden heb?
           Die Sans-voorkeur die jij meent te herkennen.. ik zie daar domweg de stelling: ‘ik heb een puntje of 15‘.

           Het gehele ‘slag’veld overziende denk ik: je lijkt me een klassiek bridger, iets téveel vertrouwend op ‘successen uit het verleden die geen garantie bieden voor..‘. Tegen vermaard koppel Rinaldo & OomHans spelend conform hun – ook in het leven en op terras geperfectioneerde – systeem Heijermans lijk je me kansloos, zelfs met Kniertje als partner.

 5. Rinaldo said

  Mooi te zien dat jullie elkaar zelfs al in het vóorkaarten vinden. Rest mij nog mijn Kniertje te vinden. Met háar aan mijn overzijde, zou ik zelfs onverwijld nog 5 harten hebben geboden en elk doublet, na geveinsde overpeinzing, manmoedig rédoubleren. Totaal overweldigende romantiek, zo’n geredoubleerd hartenbod!

  • OomHans said

   Respect voor je romantische bravoure.
   Maar qua bridge ga je met je 5 Harten-bod lelijk ‘het bootje’ in als West inderdaad 5 Hartenkaartjes en een ferme Klaver- of Schoppenkaart heeft. M.i.. wel bonuspunten qua Hartstochtelijk spel.

   • Rinaldo said

    Is juist…, as if. Maar zo niet: ‘Me and my Kniertje..

    • OomHans said

     Kniertje is gewend te verliezen, meen ik me te herinneren.

     • Rinaldo said

      Spel of liefde. Echter bij een gelijke ruitenverdeling, als ook gelijke hartenverdeling moet het mogelijk zijn om 5 harten geredoubleerd te maken.
      Ik laat 1 klaverslag lopen, pak de volgende met de aas, speel de ruiten 3x uit, vervolgens troeftrekken en snijden, geen centje pijn en maak ik ook nog de elfde slag met ruiten, na de schoppenaas te hebben ingeboekt.
      Ik ga de punten morgen tellen.

      • evert said

       5 Harten bieden met 25 punten en zonder noodzaak vanwege tussenbiedingen van de tegenpartij staat gelijk aan zelfmoord. Moeten mensen zelf weten…

 6. evert said

  Mooi verhaal van Rinaldo edoch gebaseerd op de hoop dat de ruiten mooi rond zitten. Winnend is de klavervrouw gelijk pakken, troef trekken en daarna pas de ruiten incasseren. Op de ruiten kan een klaverenverliezer worden geloosd waarna oost-west hooguit twee schoppens pakken. Het resultaat is hetzelfde (11 slagen) maar mijn strategie (troeven zo snel mogelijk wegrammen bij de tegenpartij) voorkomt onaangename verrassingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: