OomHans overdenkt de dingen

 • Recent hot

 • Categorieën

 • Archief

 • Commentaar

 • Abonneren

 • Je mail-adres

  Doe mee met 158 andere volgers

 • Delen

  Bookmark and Share
 • Blog statistieken

  • 132.761 hits
 • Spam

 • Site in andere taal

 • Verse rampen

Tenminste houdbaar tot

Posted by OomHans op 11/03/2012

Afgelopen woensdag was het weer eens zover: de jaarlijks kookbeurt van smurf P.
Haar repertoire is wat beperkt – zo jammer dat ze nu juist dat soort dingen van mij lijkt te hebben overgenomen – dus we aten pannenkoeken: helemaal niet slecht als je de zwart geblakerde rand eraf sneed.
Ik at er 3 met de befaamde CSM schenkstroop, waarvan bij pannenkoekje 2 bleek dat de houdbaarheidsdatum inmiddels bijna een jaar of 6 overschreden was.
Ik dacht iets onthouden te hebben van mijn schoolopleiding dus orakelde dat suiker helegaar niet kán bederven en dat zo’n datum niets anders is dan een gewiekst complot tussen producent en supermarkt om je regelmatig naar de winkel te lokken ter aanschaf nieuwe spullen die je al in huis hebt.
Ik zette mijn wetenschappelijke verhandeling kracht bij door de 3e pannenkoek ruimhartig met stroop te begieten.
Gelukkie.. mijn getoeter werd 2 dagen later bevestigd door Zembla’s uitzending Voedselverspilling.
Conclusie aldaar:..
– alles wat in winkels in de koeling staat en een tekst heeft ‘te gebruiken tot‘ (melk e.d.) dat heeft enige realiteitswaarde. Een paar dagen langer bewaren kan gerust, maar.. een week na de vermelde datum wordt ’t inderdaad echt minder geschikt voor consumptie.
– alles wat in winkels buiten de koeling staat en een tekst heeft ‘ten minste houdbaar tot‘ dat blijft eeuwen goed. Domweg negeren zo’n datum. De producent zet zo’n datum erop om aan te geven dat je ná die datum bij de supermarkt moet zijn met klachten; uit eigenbelang dus.

Eet ze! Schenkstroop evt. bij mij te leen want kan zomaar weer een jaar duren voor ik ’t gebruik.

Advertenties

2 Reacties to “Tenminste houdbaar tot”

 1. Anand said

  In dit artikel staat: – alles wat in winkels buiten de koeling staat en een tekst heeft ‘ten minste houdbaar tot‘ (melk e.d.) dat blijft eeuwen goed.

  Gepasteuriseerde melk welke langer houdbaar is, met een tenminste houdbaar tot vermelding, is niet eeuwig houdbaar en dat soort chocolademelk enz. ook niet. Dat heb ik laatst nog gehad met chocolademelk, het was echt niet goed meer na een jaar over datum, en het kan zelfs gezondheidsrisico’s met zich meebrengen als je dat nog gaat gebruiken! Voedsel wat droog en hard is zal wel jaren langer houdbaar zijn dan de houdbaarheidsdatum…

  Ik kwam hier op deze site omdat ik ook schenkstroop in de kast heb liggen met de houdbaarheidsdatum januari 2015 en dat zal nu nog wel te gebruiken zijn november 2017 hoop ik…🤔

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: