OomHans overdenkt de dingen

  • Recent hot

    Niet op dinsdag
    Basiskennis
    Hoeders van de wet
    Tot de houten jas
  • Categorieën

  • Archief

  • Commentaar

  • Abonneren

  • Je mail-adres

    Voeg je bij 159 andere abonnees
  • Delen

    Bookmark and Share
  • Blog statistieken

    • 137.486 hits
  • Spam

  • Site in andere taal

  • Verse rampen

Gebefte geboefte

Posted by OomHans op 03/08/2010

..zoveel vertrouwen

Het leek me niet veel te worden afgelopen zondagavond:.. Zomergast Maarten ’t Hart.
Ik was eigenlijk na zijn veel gelezen boek ‘Een vlucht regenwulpen‘ afgehaakt.
Maarja.. beetje moe, dus masculien klassiek op de bank geploft tegen 21:15u. met de afstandsbediening in de rechterhand waarna.. Ned. 2 niet meer verlaten, want de combinatie Maarten (66 jaar maar duidelijk springlevend, furieus, scherp & intelligent, geestig, adrem) met presentator Jelle Brandt Corstius (ijzersterk op de achtergrond blijvend) was – in ieder geval voor mij – top.
Ik blijk met Maarten te delen:.. een enorme hekel aan theorieën die op aantóonbaar feitelijke onjuistheden berusten, en nog erger: mensen die daarmee wegkomen, c.q. promotie door maken!

Maarten liet o.a. een tamelijk schokkend fragment zien van de ‘ruiming van vee’ bij boer A. de Bie in 2001 verordonneerd door de toenmalige D’66-minister van Landbouw, Natuurbeheer & Visserij Laurens Jan Brinkhorst om de Mond- & KlauwZeer-epidemie een halt toe te roepen. Zo’n 260.000 (grotendeels gezonde) dieren zijn toen geslacht, eigenlijk alleen als gebaar naar de andere EEG-landen en om de Nederlandsche export niet in gevaar te brengen. MKZ geneest nl. + er was een vaccin beschikbaar.
Nooit zal ik op D’66 stemmen‘ riep Maarten woedend.
Geheel eens.
Ik had dat besluit in 1982 overigens al genomen toen D’66 – amper op het pluche en toen al geen ruggengraat – tot kap van het mooiste en oudste bos van Nederland besloot.

Maarten liet ook een stukje zien van de rechterlijke uitspraak uit 2004 tegen Lucia de Berk.
De Officier van Justitie motiveerde in die zaak haar ‘volstrekt heldere conclusie dat Lucia 7 patiënten had vermoord‘ met de tekst: ‘Verdachte is zó geraffineerd te werk gegaan.. dat ze geen sporen heeft nagelaten‘.
Ongelooflijk.
Ik roep ’t al langer:. ‘Als alles mislukt is kun je altijd nog Rechten gaan studeren‘.
Maarten meldde: ‘Alles is toegestaan om uit handen van dit gebefte geboefte te blijven’.

Erg fijn om weer eens iemand te zien die terecht woedend wordt en probeert wat te dóen aan flagrant onrecht.
Ik ga – na 30 jaar – beslist een boek van Maarten lezen.
Deze gaat het worden (Maarten vertoonde een fragment waarin zijn nog immer gelovige neef en Moeder hun afkeer over het boek – hoewel ongelezen – uitspreken).

 

P.S. Maarten had uiteraard nog veel meer fragmenten:..
– Zeker niet on-erotisch was ‘de Stekelbaarsporno’. (M. is ooit afgestudeerd als bioloog)
– Rudy Kousbroek die meldde: ‘ik herinner me vooral de lafheid, karakterloosheid en gemeenheid der mensen‘.
– Ter relativering van veel hedendaagse voeding-flauwekul de fijne tip: ‘Je mag in alles bijten, waar je goed van gaat schijten‘.
– Voor alle meisjes met veel zorgen had M. als ex-gereformeerde de volgende opbeurende tip:

Wellicht even bekijken: de herhaling a.s. zaterdag 7 augustus 2010 13:10 Ned 2

8 Reacties to “Gebefte geboefte”

  1. Rinaldo said

    Wat toch elk jaar weer een leuke opgave is, is om zelf Zomergast te spelen: Wat met hut volk te delen? Qua muziek denk ik: Beatles, Simon & Garfunkel, Woodstock (The Who, Jimi Hendrix, CSN), Neil Young, Smokey Robinson, Phil Spector’s Wall of Sound, Reed, Bowie en Pop, Radiohead, etc.. Verder Biafra, moord op Kennedy’s en Luther King, maanlanding, Praagse lente (Jan Palach), het Midden-Oosten, de Vietnamoorlog, Chili-Allende, de Molukse treinkaping, punk, jeugdwerkloosheid en doemdenken, kroningsrellen, de ontvoering van Gerrit Jan Heijn, skinheads/CD en CP’86, Shoah, de val van de muur en de afschaffing van de ideologie. Als nachtfilmkeuze “Novecento” van Bertolucci.
    Wat jij?

    • oomhans said

      Je noemt een stuk of 30 fragmenten! Dat is 30 x 5 minuten = 2,5 uur TV, nog zonder toelichtende babbel. Je moet nu al knippen kortom. Anderzijds.. ik heb begrepen dat de meeste fragmenten niet uitgezonden kúnnen worden omdat de VPRO de kosten (m.n. als het buitenlandse tv-beelden zijn) niet kan betalen. Wat je ziet is dus vaak maar een deel van wat de Zomergast eigenlijk wilde laten zien. (Barend & van Dorp lieten als Zomergast ooit eens 1 minuut Engelse paardenrace zien, waarbij de halve paardenmeute de benen brak; dat kostte een ton Euri ofzoiets)
      Daarnaast wil de VPRO-redactie een paar thema’s hebben die ‘de Zomergast karakteriseren‘ en waar de fragmenten aan opgehangen kunnen worden. Bij Maarten afgelopen zondag dus:.. het afscheid van zijn gereformeerde opvoeding, z’n oorspronkelijke vak als gedrags-bioloog, liefde voor klassieke muziek, en woede over schrijnend onrecht en schijnheiligheid.
      Voorzetje qua jouw thema’s:.. gitaarhelden, vermoorde boodschappers, en de zwaarmoedige beginjaren ’80. (waar blijven kroost & dames?)
      Pas op.. Zomergast-presentator gaat je vast listige vragen stellen ala ‘had je zelf wellicht briljant maar jong vermoorde boodschapper (met gitaar evt.) willen zijn?

      Mijn hele webstek is natuurlijk input voor ‘Zomergast-avond’. Ik ben wel bang dat ’t voor de meeste Twitteraars een kut-avond wordt, want beelden van Kay van der Linde, Ton Elias, Wiegel, Nina, Vastgoedmannen, etc.. waarbij ik steeds mompel: ‘Jawel, medelandgenoten.. daar stemmen jullie op, omdat je eigenlijk zelf ook graag een rijke zak zou willen zijn; weest gerust.. morgen weer Patricia P., Albert V. en Robert J. op de buis‘.
      E.e.a. uiteraard afgewisseld met louter deprimerende muziek.

      • Rinaldo said

        Dat wijst zich dan allemaal toch vanzelf als de euri’s het knipwerk bepalen en als er teveel niet kan kom ik niet of maak ik er een privé-avondje van met you-tube, dvd’s e.d. Qua kroost (en dames)wellicht fragmentje uit “Het Nahuwelijk“. Qua dames wordt het heel moeilijk, evenzeer als iets optimistisch en vrolijks (Bette Midler?). Wellicht kunnen we wat thema’s en fragmenten verdelen, bijvoorbeeld jij de Kroningsrellen, het Midden-Oosten, Wende Snijders en Radiohead, nachtfilm “The War of the Roses” en ik Biafra, The Dead Kennedy’s, Bette Midler, de Praagse Lente en als nachtfilm Novecento. Tja, of ik nou zelf een wellicht briljant maar jong vermoorde boodschapper (met gitaar) had willen zijn? Enfin, ik heb nog minstens een jaar.

  2. sanglier said

    ………….plus natuurlijk de hele lp Between the Buttons van de Stones, Midnight Cowboy en Death of a Salesman om Dustin Hoffman maar liefst twee maal te zien schitteren. Als we nog tijd overhebben dan graag nog even terug naar mei 1968 met Sous les pavés la plages. Tijdens de aftiteling graag Hear My Train a Comin’ van Jimi Hendrix.
    Maar: GEEN BEATLES!!

  3. sanglier said

    En wat betreft Maarten ’t Hart: bij mij is te bekomen (op leenbasis) circa 75 centimeter ’t Hart. Waaronder Het Psalmenoproer – speciaal voor ex-gereformeerden die nog steeds bezig zijn met te wennen aan het ex-zijn.

Plaats een reactie