OomHans overdenkt de dingen

 • Recent hot

 • Categorieën

 • Archief

 • Commentaar

 • Abonneren

 • Je mail-adres

  Doe mee met 158 andere volgers

 • Delen

  Bookmark and Share
 • Blog statistieken

  • 132.908 hits
 • Spam

 • Site in andere taal

 • Verse rampen

Gainsbourg

Posted by OomHans op 18/03/2010

Eigenlijk wel prima dat de lente zich vooralsnog alleen tot vandaag beperkt.
Want vandaag in de Volkskrant:..de première van de film Gainsbourg deze week.
Heerlijk dat ’t morgen regent, dus lekker om 16u. te Cinerama.

Belangwekkend vraagstuk: .. moet men niet eigenlijk – qua voorpret en om een beetje in de sfeer te komen – voorafgaand aan de film een klein slaapje doen met het meisje?
Of juist beter geïnspireerd na afloop?
Listig.
Misschien maar aan het meisje zelve vragen.

Hoe ’t ook uitpakt, ik heb er nu al zin in.
Blijft een groot voorbeeld immers die Serge.
Altijd rokend, drinkend, provocerend, en – wat een talent – óf met Jane Birkin op stap, óf gezellig thuis met BB, óf aan het sjansen met Catherine Deneuve.
Wellicht de film 2x gaan bekijken ter lering e.e.a.

Hieronder even mijn 4 favorieten verzameld.
Speciaal voor Guido: Bekijk de 3e video met het heerlijke nummer ‘Dieu est un fumeur de Havanes‘. Is dat nog wat voor de nieuwe rook-act?
(het zit ook in de prachtige film ‘Je vous aime‘ van Serge met Catherine die ik ergens in de jaren ’80 zag)

Advertenties

2 Reacties to “Gainsbourg”

 1. Reinald said

  Het belangwekkende vraagstuk inzake ‘slaapje met meisje ervoor of erna’, was ik voor jou niet op tijd uit. Ik weet ook na lezing van VK-artikel te weinig over Serge, behalve natuurlijk dat “Je t’aime, moi non plus” ongeveer m’n eerste Frans en inmiddels ook al weer bijna (‘soixante-neuf’ heb ik tussentijds nog bijgeleerd) m’n enige Frans is. Ik zal dus eerst de film moeten zien. Na vele wegen en enkele wikken kom ik desnochtans tot het volgende:

  1. In ieder geval ervoor. Qua voorpret heb je je al helemaal verlustigd en geef je het meisje het gevoel dat je haar bij voorbaat de mooiste vrouw vindt en jij haar hartstochtelijke minnaar wilt zijn. Zo ongeveer “qua passie, hartstocht, minnekunst, verlustiging en verzadiging, no matter what of welke film”, zij het enige meisje. Daar heeft het meisje geen enkele moeite mee.
  Je weet immers nog niet wat voor smerig vieze, trouweloze, bedrieglijke klootzak en teringlijer, deze “echte” celluloid Serge in de ogen van het meisje zal kunnen blijken te zijn en bijgevolg een totaal onttoverende werking kan hebben tijdens (en erger, ook na) het zien van de film op het door jou uitgestelde slaapje. Hebbie toch mooi het nakijken als je na de film (voor het meisje helemaal fout natuurlijk) haar, als ware zij een Brigitte, Jane of Catherine, denkt te unnen beslapen. Dat komt dan alleen maar overspelig over. Zal je je ook nog eens “‘Sergeaans geinspireerd” verspreken tijdens de beslaping , …horror? Kortom, voor de zekerheid ervoor!

  2. Qua (ook nog eens) erna, ligt het initiatief geheel bij het meisje. Hebbie dus kans op geen ‘erna’ en zonder ‘ervoor’ hebbie dus helemaal niks, behalve het bioscoopbonnetje. Als het meevalt kan zij denken: “Gelukkig is mijn H. niet zoals deze verschrikkelijke Serge, en wil ik ter geruststelling van mijn gemoed, onmiddelijk nog een oude vertrouwde Hansiaanse beslaping ondergaan.” Ook nog eens ‘erna’ is dan dus een bonus. Maar dan geldt voor jou sowieso dat het meisje, onuitgesproken uiteraard, van jou toch verlangt, dat je geleerd hebt van eventueel jou overtreffende beslapingen zoals door deze gepassioneerde Serge. Want zij wil qualitatief minstens zo extatisch bevredigd beslapen worden als Brigitte, Jane etc.. Goed opletten dus bij het aanschouwen der film en vervolgens tijdens de ‘erna’ beslaping een sjanson neuriën. Of het kan zijn dat zij zich een Brigitte, Jane of Catherine waant maar wil zich door haar eigen authentieke “onconventionele” H. etc.. Dan mag zij jou gedurende de beslaping “Serge” (werking van het controversiële onderbewustzijn) noemen. Daar maak jij totaal geen punt van. Qua passie en hartstocht zou zij het opwindend kunnen vinden wanneer je haar ‘Jane’ noemt, maar, en dit is dus wel heel erg belangrijk, alleen als zij zich deze ‘Jane’ waant!
  Kortom, ervoor, en erna moet je maar afwachten.

  De film nog niet gezien hebbend, krijgt Serge het voordeel van de twijfel qua overstijging van precies of rekkelijk.
  Ben benieuwd hoe het je vergaan is.

  • oomhans said

   Je wikt, je weegt, je overlegt, en dan besluit het leven geheel andere dingen.
   Het meisje bleek na afloop der film 33 oproepen te hebben gemist, want.. plotse ziekenhuisopname van broer.
   Aldus acuut naar Erasmus ter bijstand, waar het gelukkig mee bleek te vallen en patiënt – na een uurtje of wat gedoe – toch weer naar huis mocht.
   Inmiddels 3 uur later geheel ‘uit de sfeer der film’ geraakt, dus maar rust (lees: Jameson) gezocht te café De Pui. Dat is prima gelukt.
   Ik denk: nog een keer naar die film, maar nu met inachtneming van je tips.

   P.S. het fijne van ondertiteling: De tekst van Serge’s beroemde nummer blijkt veel explicieter dan ik met mijn matige Franse kennis altijd al dacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: